Betala av sina kreditkortsskulder

Allt fler svenskar dras med stora kreditkortsskulder. Det är betydligt svårare att betala av dem än vad många först tror. Ofta äter räntan upp stora delar av summan man sätter in. Här är några steg för att påskynda återbetalningen.

Kartlägg dina skulder

Det första du måste göra är att kartlägga vilka kortskulder du faktiskt har. Totalsumma och ränta bör listas upp. Redan i det här skedet kan du få en obehaglig insikt då du ser hur mycket ränta en del lån faktiskt har. Detta gäller främst SMS lån. Räntor på över 20% bör ses som mycket höga och lysa alla varningstecken. Men det går att vända.

Avbetalningsstrategi

En bra strategi är att betala extra på det lån med högst ränta. Därefter fokuserar man sina extra inbetalningar på följande lån med högst ränta. Har man möjlighet bör man genast betala bort SMS lånen och få dem ur världen. Ett annat alternativ är att slå ihop sina lån och ta ett så kallat samlingslån. Även om det kan vara en lösning, är det i princip aldrig bra att ta nya lån för att betala av gamla lån. Men det kan löna sig om man väljer ett bra sådant. Via konsumentverkets hemsidor finns bra information om att bli skuldfri. Viktigt är att den nya ränta är bättre och att det finns möjlighet att kunna betala delar av, eller hela lånat utan kostnader. Lånetiden kan vara onödigt lång på dessa samlingslån för att locka med en låg månadskostnad, så se upp med detta.

Att bli skuldfri

För de flesta handlar det ändå om att ändra ett visst beteende. Risken är annars att du snart är tillbaka i samma skuld, bara några år efter att du betalat av dina skulder. För att lyckas betala av kreditkorten kan det vara god idé att spärra dem samt leva under en budget som medför extra avbetalningar varje månad. Annars är risken att du betalar in extra, som du ändå tar ut följande månad på kortet och en ond cirkel är skapad. Att bryta sina köpbeteende är väldigt svårt, men en bra start är att börja med små saker. Att skapa ett litet sparande och kapa alla onödiga småutgifter är ett bra första steg. Lyckas men sedan ta ett extra jobb för att betala av sina skulder snabbare når man snart sina målsättningar.