Må bra i kropp och själ

För att skapa en livsstil som gör att du mår bra i både kropp och själ behöver du hitta din egen väg. Genom att få med alla pusselbitar, såsom kost, träning, avslappning och goda relationer har du goda förutsättningar att få ett liv du trivs med.

Att må bra och leva hälsosamt handlar med andra ord om så mycket mer än att bara träna och äta nyttigt. För att hitta ett harmoniskt sätt att leva på gäller det att hitta rätt balans mellan jobb, fritid och avkoppling. Vissa dagar kanske det allra bästa är att bara koppla av i soffan medan andra dagar spenderas på gymmet. Att odla sina vänskapsrelationer, skratta och ha kul är också viktiga pusselbitar för att må bra i kropp och själ. En rolig fest med goda vänner gör att du slappnar av och glömmer bort vardagens små och stora problem. På Partykungen hittar du det mesta du behöver för en lyckad kväll, både sånghäften med snapsvisor till en kräftskiva och maskeraddräkter, liksom godis och läsk.

Avslappnande aktiviteter

Det är lätt att glömma bort att planera in aktiviteter som får dig att slappna av och minska på stressen. För att inte missa det är det smart att helt enkelt skriva in det i din kalender. Varför inte boka in tre tillfällen på vardera 30 minuter för en skogspromenad varje vecka? Genom att vistas i skogsmiljö minskar stress hos människor, visar forskningen. Om du hellre vill göra en avslappnande aktivitet i hemmamiljö fungerar meditation eller lugna, uppmjukande, rörlighetsövningar också bra. Sätt gärna på lugn musik, dämpa belysningen och tänd levande ljus när du gör passet.

Träna hälsosamt

Styrke- och konditionsträning är viktiga faktorer för att må bra och orka med att jobba och vara aktiv på fritiden. Med ökad ålder minskar muskelmassan om vi inte förhindrar det genom styrketräning. En mix av pulshöjande aktiviteter, som löpning eller cykling, och styrketräning behöver finnas med under hela livet. Du behöver inte ha ett gymkort för att kunna träna styrka, hemmaträning med kroppsvikt eller ett par hantlar fungerar lika bra.

Sund kosthållning

En sund kosthållning har en förnuftig balans av hälsosam mat och lite godsaker. Att späka sig alltför mycket och aldrig äta något onyttigt är inte något måste utan 80+20-regeln passar för de flesta. Den innebär att ungefär 80 % av kosten ska vara nyttig medan 20 % kan vara lite mer njutning i form av en och annan glass eller kaka. Tänk på att nyttig mat inte bara består av ångkokt broccoli. En härlig fruktsallad med lite nötter brukar vara minst lika god som en stor godispåse!