Så rakar du dig på rätt sätt

Det finns få saker som är lika manliga som ett välansad och snyggt skägg, men det är inte alla som vet hur man ska gå tillväga. Till att börja med kan det vara svårt att få skägget att växa ut så som man vill, men det kan också vara klurigt att hålla det i trim under tiden. Oavsett om du har ett långt eller kort skägg behöver du se till att ha full kontroll. I annat fall riskerar du att kamma hem första pris för stenålderslooken.

Tycker du att det är svårt att trimma skägget själv kan du alltid besöka en barberare, men att gå till salongen flera gånger i månaden är både tidskrävande och kostsamt. Med hjälp av våra rakningstips kan du bli experten i ditt eget badrum!

Satsa på en bra raktvål

Att använda en bra raktvål är A och O för att minska risken för att du torkar ut din hud. Raktvålen ger ett mycket krämigt och fylligt lödder som både rengör och mjukar upp skäggväxten. Här krävs sällan någon större dosering. Använd bara en mindre mängd tvål på en vanlig rakborste och arbeta sedan upp det till ett skum.

Raka medhårs

Det kan kännas lockande att dra rakhyveln eller rakkniven mothårs för att få bort den allra envisaste stubben, men genom att raka mothårs kan du orsaka olika problem. Det är t.ex. inte helt ovanligt att öka risken för skärsår och hårsäcksinflammationer. Att raka mothårs riskerar även att ge dig inväxta hårstrån. Aj! Raka därför medhårs istället och var snäll mot din hud.

Använd rätt typ av verktyg

Det kan falla sig naturligt att ta fram första bästa rakhyvel och köra igång, men sanningen är att en bra rakning också kräver korrekta verktyg. Dina skäggstrån är oftast mycket grövre än det hår som du har på ditt huvud och därför behöver verktygen vara högkvalitativa och vassa. Det spelar ingen roll om det är ett rakblad, en kniv eller en sax som du arbetar med.

Utöver ett bra och vasst rakverktyg bör du även satsa på att ha en kam nära tillhands, såväl som en spegel. Badrumsspegeln räcker bra, men använd gärna en handhållen spegel för att se från alla vinklar. Som ett sista tips rekommenderar vi att du undviker vatten om du ska ansa ett långt skägg som är tjockt. Orsaken till detta är helt enkelt för att vatten kan få dina skäggstrån att bete sig tokigt.