Så vandrar du tryggare i fjällen

Att vandra uppe i fjällen ger dig många fina och hisnande upplevelser. Här kan du hitta mängder med härliga leder som är markerade, men också övernattningsstugor, rastskydd och stora områden av terräng och vildmark. Genom att förbereda dig rätt inför din vandring kan du säkerställa att den blir både roligare och säkrare.

Varje dag beger sig människor upp på fjällen för att ta del av den vackra naturen och uppleva nya äventyr, men det är inte alla som är lika väl förberedda som andra. För att din vandring ska bli trygg och njutbar har vi tagit fram de bästa tipsen inför din resa, som många kommer direkt från Fjällsäkerhetsrådet själva.

Välj bra utrustning

Utrustningen är A och O för att din vandring i fjällen ska bli så bekväm som möjligt. Här rekommenderar vi att du satsar på kläder som är lätta, men som samtidigt skyddar mot väder och vind och har en bra andningsförmåga. Du bör även se till att du har med dig en bra vandringsryggsäck som inte är alldeles för tung. Ryggsäcken kommer du nämligen fylla med en hel del packning och då är det viktigt att den själv inte väger för mycket. Du hittar fina och högkvalitativa vandringsryggsäckar på nätet och i friluftsbutiker.

Informera vänner om ankomst och färdväg

Innan du beger dig av bör du alltid se till att informera någon om den färdväg som du planerar att ta. Se även till att du ger ett ungefärligt hum om när du beräknas vara tillbaka. Skulle det vara så att du inte kommer hem igen som planerat kan någon anhörig slå larm och meddela var du eventuellt befinner sig. Om mobilen fungerar som den ska hela vägen kan du med fördel även låta en familjemedlem eller släkting spåra dig under vandringens gång.

Välj leder som är markerade

Fjällen är otroligt vackra, men de består också av varierande terräng och stora områden med endast vildmark. Vi rekommenderar att du alltid följer de leder som finns, där både avståndsmarkeringar, hjälptelefoner och övernattningsstugor är uppsatta. Det är även en god idé att läsa på om markeringarnas betydelse innan. Visste du t.ex. att en röd markering betyder ”vinterleder” och dessa är inte alltid fullt så lämpliga att ta under sommarmånaderna.

Karta och kompass

Med dagens teknik är det många som förlitar sig på GPS:er när de ska ut och vandra, men när vädret är kallt kan batteriet laddas ur snabbare än du har räknat med. Det kan vara bra att ha med en powerbank om du använder dig av mobilen, men glöm inte bort en klassisk kompass och karta. Kompassen är t.ex. utmärkt att använda när du går utanför leder som är markerade.