Sätt att spara pengar

Många drömmer om att kunna få en bättre vardagsekonomi. För att nå dit behöver man bli bättre på att hantera sina pengar. Att sluta slösa och lära sig spara är en bra väg att gå. Men det är lättare sagt än gjort. Här kommer några värdefulla tips på vägen.

Kapa dina utgifter

Alla har fasta utgifter som oavsett hur man vrider och vänder på det, bara måste betalas. Här kommer utgifter som elkostnader, hyror och försäkringar. Man kanske inte kan göra så mycket åt större kostnader som exempelvis hyror. Möjligen kan man flytta till ett billigare boende, men det är för de flesta ett allt för drastiskt steg att ta. Elkostnader och försäkringar går många gånger att förhandla eller att byta till andra billigare leverantörer. Detsamma gäller kostnader för telefon och internet. Andra utgifter man bör se över är gymkort och betalda tevekanaler. Ovetandes kan man även ha flertalet app prenumerationer som drar pengar från ett kort. Det gäller alltså att kartlägga alla transaktioner som syns. Många bäckar små leder som sagt till något större.

Förändrad livsstil

Ett annat sätt att spara stora summor med pengar varje månad är att förändra sin livstil. Den som åker mycket bil kan se över om det är möjligt att ta cykeln istället då vädret tillåter. På detta vis sparar man en hel del i bensinkostnader. Ett gymkort är för många en stor utgift. Den som vill spara pengar kan leta efter billigare alternativ. Ofta finns kommunala lösningar med simhallar och träningslokaler som är mycket billigare. På sommartid går det även att träna gratis utomhus vid många kommunala anläggningar. Den som varje ofta besöker ett kafé för att hämta en kaffe bör investera i en snygg termos och brygga sitt eget istället.