Ekonomi

TränaTräna

HälsaHälsa

Hitta en balans i vardagsekonomin

För många svenskar är det svårt att hitta en balans i vardagsekonomin. Det blir helt enkelt inte tillräckligt med pengar över varje månad då räkningarna är betalda. Ofta handlar det bara om dålig planering och en bristfällig översikt över vardagsekonomin. Här kommer några tips för att komma på rätt köl igen.

Kartlägg din ekonomin

För att veta vart du står måste du kartlägga hur din situation ser ut. Webbplatser som konsumentverkets hemsida har en hel del bra information för detta. Sanningen är att det är betydligt enklare än det låter. Ta ett papper och skriva upp alla dina fasta utgifter, längst ned summerar du totalsumman. Du kan behöva gå igenom transaktioner ett par månader tillbaka för att upptäcka alla de avtal och prenumerationer du faktiskt har. Sedan gör du en lista över de inkomster du har varje månad. För många kan detta vara en enda, för andra är det en rörlig inkomst beroende på hur mycket man arbetar. De pengar som är skillnaden mellan de båda listorna är vad som är över till mat och övriga utgifter. Redan här kan man alltså upptäcka ett balansproblem.

Fasta avgifter

I de fasta avgifterna bör ingå sådant man inte kan vara utan. Några exempel är försäkringar och el. Här hamnar även sådant som egentligen är lyxkonsumtion. Exempel på detta är TV-kanaler, prenumerationer och gymkort. Sitter man dåligt till ekonomiskt börjar man förstås med att skala bort lyxen. Fasta avgifter går också ofta att förhandla om. Det kan exempelvis finnas billigare elavtal att få.

Övriga utgifter

Bland övriga utgifter tenderar rätt mycket att hamna. Här hamnar sådant som inte är fasta utgifter och de kommer alltså se olika ut från månad till månad. Lever man efter en budget måste mycket av övrigt hamna under fasta månadsbetalningar. Mat och transport kan få en viss summa pengar att röra sig under. Det är inte ovanligt att det finns en hel del onödigt som köps in varje månad, som hamnar under ”Övrigt”.

Krediter och dyra lån

Kreditkort och dyra lån kommer för många att vara stora utgiftsposter. Det gäller alltså att betala av dessa så fort det är möjligt för att undvika att betala ränta i en evighet. Detta är lättare sagt än gjort. Pengar vilka man sätter in på sitt kreditkort tenderar att åka tillbaka ut följande månad. Det blir som en evighetslång spiral. Enda sättet är att spärra kortet och göra en budget där de extra avbetalningarna ryms.

Sammanfattning

För att få balans i sin vardagsekonomi gäller det att ha tålamod och viljestyrka. Här kommer de viktigaste stegen för att lyckas:

  • Kartlägg din ekonomi. Skriv ned alla fasta utgifter och rörliga utgifter.
  • Försök förhandla till dig billigare alternativ när det kommer till elavtal, försäkringar och andra månadsutgifter.
  • Kapa så mycket utgifter som det är möjligt under kategorin ”Övrigt”.
  • Gör upp med dina kreditkort en gång för alla. Korten kan behöva spärras samtidigt som du lever efter en realistisk budget.

Betala av sina kreditkortsskulder

Allt fler svenskar dras med stora kreditkortsskulder. Det är betydligt svårare att betala av dem än vad många först tror. Ofta äter räntan upp stora delar av summan man sätter in. Här är några steg för att påskynda återbetalningen.

Kartlägg dina skulder

Det första du måste göra är att kartlägga vilka kortskulder du faktiskt har. Totalsumma och ränta bör listas upp. Redan i det här skedet kan du få en obehaglig insikt då du ser hur mycket ränta en del lån faktiskt har. Detta gäller främst SMS lån. Räntor på över 20% bör ses som mycket höga och lysa alla varningstecken. Men det går att vända.

Avbetalningsstrategi

En bra strategi är att betala extra på det lån med högst ränta. Därefter fokuserar man sina extra inbetalningar på följande lån med högst ränta. Har man möjlighet bör man genast betala bort SMS lånen och få dem ur världen. Ett annat alternativ är att slå ihop sina lån och ta ett så kallat samlingslån. Även om det kan vara en lösning, är det i princip aldrig bra att ta nya lån för att betala av gamla lån. Men det kan löna sig om man väljer ett bra sådant. Via konsumentverkets hemsidor finns bra information om att bli skuldfri. Viktigt är att den nya ränta är bättre och att det finns möjlighet att kunna betala delar av, eller hela lånat utan kostnader. Lånetiden kan vara onödigt lång på dessa samlingslån för att locka med en låg månadskostnad, så se upp med detta.

Att bli skuldfri

För de flesta handlar det ändå om att ändra ett visst beteende. Risken är annars att du snart är tillbaka i samma skuld, bara några år efter att du betalat av dina skulder. För att lyckas betala av kreditkorten kan det vara god idé att spärra dem samt leva under en budget som medför extra avbetalningar varje månad. Annars är risken att du betalar in extra, som du ändå tar ut följande månad på kortet och en ond cirkel är skapad. Att bryta sina köpbeteende är väldigt svårt, men en bra start är att börja med små saker. Att skapa ett litet sparande och kapa alla onödiga småutgifter är ett bra första steg. Lyckas men sedan ta ett extra jobb för att betala av sina skulder snabbare når man snart sina målsättningar.

Sätt att spara pengar

Många drömmer om att kunna få en bättre vardagsekonomi. För att nå dit behöver man bli bättre på att hantera sina pengar. Att sluta slösa och lära sig spara är en bra väg att gå. Men det är lättare sagt än gjort. Här kommer några värdefulla tips på vägen.

Kapa dina utgifter

Alla har fasta utgifter som oavsett hur man vrider och vänder på det, bara måste betalas. Här kommer utgifter som elkostnader, hyror och försäkringar. Man kanske inte kan göra så mycket åt större kostnader som exempelvis hyror. Möjligen kan man flytta till ett billigare boende, men det är för de flesta ett allt för drastiskt steg att ta. Elkostnader och försäkringar går många gånger att förhandla eller att byta till andra billigare leverantörer. Detsamma gäller kostnader för telefon och internet. Andra utgifter man bör se över är gymkort och betalda tevekanaler. Ovetandes kan man även ha flertalet app prenumerationer som drar pengar från ett kort. Det gäller alltså att kartlägga alla transaktioner som syns. Många bäckar små leder som sagt till något större.

Förändrad livsstil

Ett annat sätt att spara stora summor med pengar varje månad är att förändra sin livstil. Den som åker mycket bil kan se över om det är möjligt att ta cykeln istället då vädret tillåter. På detta vis sparar man en hel del i bensinkostnader. Ett gymkort är för många en stor utgift. Den som vill spara pengar kan leta efter billigare alternativ. Ofta finns kommunala lösningar med simhallar och träningslokaler som är mycket billigare. På sommartid går det även att träna gratis utomhus vid många kommunala anläggningar. Den som varje ofta besöker ett kafé för att hämta en kaffe bör investera i en snygg termos och brygga sitt eget istället.

Kom i form med löpning

Den som vill komma i form med hjälp av löpning har alla chanser att lyckas. Löpning är den enklaste motionsformen man kan ägna sig åt. Den enda nackdelen är att det kan bli svårare under vinterhalvåret. Här kommer tips för hur du lyckas hålla igång med löpningen.

Sätt upp ett tydligt mål

Ett bra mål kan vara en viss mängd man vill springa varje vecka. Det kan exempelvis handla om att springa 40 km varje vecka, vilket motsvarar ett helt maraton. Ett annat mål kan vara att springa ett visst antal dagar i veckan eller klara av en vis tid på en viss distans. Oavsett vilka mål man sätter måste man kunna mäta dem på något sätt, för att hela tiden följa med i utvecklingen. Det finns mängder av appar som hjälper till med detta.

Utmana dig själv

Genom att utmana sig själv får man ofta motivationen som krävs för att orka hålla igång med löpning en längre tid. Genom att ha en viss sträcka som man vill klara av, måste man klara av en viss mängd träning. Det är belönande att klara av målen, vilket i bästa fall leder till att man flyttar fram till nya målsättningar.

Sätta upp mål med träning

För att träna långsiktigt krävs förstås en vettig målsättning med träningen. Dessutom kan många börja med träning av en orsak, men sedan fortsätta med träningen av en helt annan orsak.

Hitta din orsak till att träna

Det finns förstås massor av orsaker till varför människor börjar med träning. Det gör rätt stor skillnad vilken orsak man har och alla orsaker kommer inte att var till lika stor nytta. Den som enbart tränar för att kunna se ut på ett visst sätt kommer förmodligen stöta på fler problem med träningen än någon som tärnar för att må bra rent allmänt, träffa bekanta och försöka sätta rekord. Hemligheten ligger i att skapa fler än en orsak till varför man tränar och inse hur träningen är mer än ett mål att komma fram till. För att inspireras kommer här en lista med vanliga orsaker till varför folk tränar. Som sagt är det bästa om man kan kombinera tre eller fyra av dem.

  • Träna för att förändra sin kropp visuellt.
  • Träna för att må bättre och få mer energi.
  • Träna för att klara av ett visst rekord och sätta nya rekord.
  • Träna för att träffa andra som tränar.
  • Träna för att kunna äta vad man vill.
  • Träna för att få bättre hållning.

Kom i form med styrketräning

En av de mest effektiva träningsformerna är styrketräning. Här kommer tips hur man enkelt kommer igång med träningen och formar sin kropp på bästa sätt.

Träna hela kroppen

Det är viktigt att man tränar hela kroppen då man går på gym. Man brukar också tala om att träna muskelgrupper som arbetar åt motsatt håll. Tränar man bröstmuskulaturen, vill man även träna de muskler som åstadkommer motrörelserna. Alla har någon gång sett personer som bara tränat enstaka muskelgrupper och därmed fått allt för framskjutna axlar. Att hålla en god hållning är A och O även då man tränar.

Dela upp träningen

Den som styrketränar måste låta musklerna vila. Det är helt bortkastat att träna samma muskelgrupper med vikter två dagar efter varandra. Det är under vilan musklerna bygger upp sig. Ungefär två gånger per vecka är rimligt att träna en viss typ av muskelgrupp fokuserat. Ett exempel kan vara bänkpress på tisdagar och fredagar. Då kan man träna övriga muskelgrupper de andra dagarna. Om resultaten uteblir kan faktiskt fler vilodagar vara lösningen. Här kommer ett enkelt schema för att dela upp sin styrketräning:

  • Måndag Bänkpress
  • Tisdag Benträning
  • Onsdag Vila
  • Torsdag Bänkpress
  • Fredag Marklyft
  • Lördag Vila
  • Söndag Benträning

Den så viktiga återhämtningen

Vila och återhämtning är viktigare än många tror vid styrketräning. Som man kan se i schemat ovanför är målet att träna olika delar av kroppen, och sprida ut de olika övningarna i veckan så mycket det går. En bra tumregel är att inte träna en muskel med hård styrketräning förrän efter 48 – 72 timmar.

Så blir du mer fysiskt aktiv

Den som vill börja röra på sig mer gör klokt i att ändra sin livstil. Här kommer många små och stora tips hur man enkelt blir mer fysiskt aktiv.

Små förändringar leder till stora resultat

Med handen på hjärtat kan nog de flesta erkänna att de sitter ned allt för mycket varje dag. Forskning visar att fysisk aktivitet är väldigt viktigt för vårat välmående. Det är inte helt lätt att bryta ett invant levnadsmönster. Men det är samtidigt de små förändringarna som ger de stora resultaten. Ett klassiskt tips är att skaffa en stegräknare och nå 10 000 steg varje dag. Här kommer några tips, stora som små, för att långsamt bli en mer fysiskt rörlig person i vardagen.

  • Använd trappor istället för hiss så fort du får möjlighet. Hissar kan användas då man bär på tunga saker eller flyttar.
  • Använd aldrig bilen för korta avstånd. Genom att alltid röra sig till fots då det handlar om mindre avstånd, ökar man sin dagliga fysiska aktivitet.
  • Stå upp när du arbetar på datorn. Genom att stå upp, via ett ståbord, ökar man chansen att man rör på sig mer.
  • Åker du buss, börja gå av en hållplats tidigare. Detta är ett av många små knep för att tvinga in mer rörelse i vardagen.

Du kan använda det här formuläret för att kontakta oss.

emmasutsida.se – Allt om livstilemmasutsida.se – Allt om livstil