Hitta en balans i vardagsekonomin

För många svenskar är det svårt att hitta en balans i vardagsekonomin. Det blir helt enkelt inte tillräckligt med pengar över varje månad då räkningarna är betalda. Ofta handlar det bara om dålig planering och en bristfällig översikt över vardagsekonomin. Här kommer några tips för att komma på rätt köl igen.

Kartlägg din ekonomin

För att veta vart du står måste du kartlägga hur din situation ser ut. Webbplatser som konsumentverkets hemsida har en hel del bra information för detta. Sanningen är att det är betydligt enklare än det låter. Ta ett papper och skriva upp alla dina fasta utgifter, längst ned summerar du totalsumman. Du kan behöva gå igenom transaktioner ett par månader tillbaka för att upptäcka alla de avtal och prenumerationer du faktiskt har. Sedan gör du en lista över de inkomster du har varje månad. För många kan detta vara en enda, för andra är det en rörlig inkomst beroende på hur mycket man arbetar. De pengar som är skillnaden mellan de båda listorna är vad som är över till mat och övriga utgifter. Redan här kan man alltså upptäcka ett balansproblem.

Fasta avgifter

I de fasta avgifterna bör ingå sådant man inte kan vara utan. Några exempel är försäkringar och el. Här hamnar även sådant som egentligen är lyxkonsumtion. Exempel på detta är TV-kanaler, prenumerationer och gymkort. Sitter man dåligt till ekonomiskt börjar man förstås med att skala bort lyxen. Fasta avgifter går också ofta att förhandla om. Det kan exempelvis finnas billigare elavtal att få.

Övriga utgifter

Bland övriga utgifter tenderar rätt mycket att hamna. Här hamnar sådant som inte är fasta utgifter och de kommer alltså se olika ut från månad till månad. Lever man efter en budget måste mycket av övrigt hamna under fasta månadsbetalningar. Mat och transport kan få en viss summa pengar att röra sig under. Det är inte ovanligt att det finns en hel del onödigt som köps in varje månad, som hamnar under ”Övrigt”.

Krediter och dyra lån

Kreditkort och dyra lån kommer för många att vara stora utgiftsposter. Det gäller alltså att betala av dessa så fort det är möjligt för att undvika att betala ränta i en evighet. Detta är lättare sagt än gjort. Pengar vilka man sätter in på sitt kreditkort tenderar att åka tillbaka ut följande månad. Det blir som en evighetslång spiral. Enda sättet är att spärra kortet och göra en budget där de extra avbetalningarna ryms.

Sammanfattning

För att få balans i sin vardagsekonomi gäller det att ha tålamod och viljestyrka. Här kommer de viktigaste stegen för att lyckas:

  • Kartlägg din ekonomi. Skriv ned alla fasta utgifter och rörliga utgifter.
  • Försök förhandla till dig billigare alternativ när det kommer till elavtal, försäkringar och andra månadsutgifter.
  • Kapa så mycket utgifter som det är möjligt under kategorin ”Övrigt”.
  • Gör upp med dina kreditkort en gång för alla. Korten kan behöva spärras samtidigt som du lever efter en realistisk budget.